Gå til hovedindhold

Innovativ komfort siden 1926

Næsten et hundrede år efter virksomhedens start leverer den svenske sengeproducent DUX stadig komfort ved at forene håndværk og innovation.

Tekst: Ben Thomas, Sleeper Magazine

Da den svenske chocolatier Efraim Ljung rejste til Chicago på forretningsrejse i 1924, vidste han ikke, at hans fokus efter hjemkomsten til Malmø snart ville skifte fra konfekture til en fremtid som sengeproducent med en virksomhed, der nu drives af hans fire oldebørn.

Historien fortæller, at Ljung – der led af gigt og ofte havde problemer med at sove – vågnede med en følelse af ny energi efter en god nats søvn på sit hotel i Chicago, og overvældet af nysgerrighed brugte han en lommekniv til at skære madrassen op og se, hvad der var indeni. Svaret var et system af fleksible stålfjedre, og mens Ljung omhyggeligt syede stoffet sammen igen, stod oplevelsen levende indprentet i hans hukommelse.

Fra det øjeblik skiftede hans fokus fra chokolade til madrasser, og han begyndte at eksperimentere med stålfjedre med varierende styrke og elasticitet. To år senere blev den første DUX-seng nogensinde lanceret med et innovativt fjedersystem, der reagerede på tryk og vægt gennem tusindvis af indbyrdes forbundne spiraler. Den samme komfortdrevne tilgang blev senere anvendt på møbler, hvor Ljungs søn Erik gav den svenske designer Bruno Mathssons møbeldesign liv i 1960'erne og 1970'erne. Blandt de møbler, der blev produceret, er Jetson og Pernilla 69 stadig en del af kollektionen i dag – et symbol på den umiskendelige skandinaviske stil.

Siden da har familien videreført Efraims filosofi og bygget videre på hans idéer om at udvikle produkter, der er kendetegnet ved komfort, ydeevne og lang levetid. "Den centrale vision har altid været at producere det allerbedste inden for komfort og håndværk," siger fjerde generations administrerende direktør, Henrik Ljung, på en rundtur på brandets fabrik i Sösdala, hvor et lille team af møbelsnedkere har travlt med at fremstille stole og borde i hånden til hotel- og restaurationsbranchen samt detailkunder over hele verden. "Vi er stolte af vores ældgamle metoder," fortsætter Ljung. "Det betyder dog ikke, at vi ikke omfavner de nye teknologier, langt fra."

Teknologi spiller en større rolle i Porto, hvor DUX har fremstillet senge og polstring i over 30 år ved hjælp af CAD-software og CNC-skæremaskiner samt klippet store mængder stof i hånden. Denne kombination af arv og innovation har ført til lanceringen af brancheførende produkter som f.eks. en udskiftelig topmadras og Pascal-systemet, der består af udskiftelige fjederkassetter, som gør det muligt at justere sengens fasthed efter behov. Det patenterede system er opkaldt efter den franske matematiker og forsker Blaise Pascal og omfatter fjedre, der er arrangeret, så de passer til kroppens tre komfortzoner – skuldre, hofter og ben – hvor hver enkelt kan tilpasses ved hjælp af en blød, medium, fast eller ekstra fast kassette. For hoteller betyder det ikke kun, at sengene kan skræddersys til den enkelte gæst, men sengenes levetid forlænges også, hvis fjedrene bliver slidte eller begynder at hænge, da kun en del af systemet skal udskiftes i stedet for hele madrassen. "Vi har udviklet vores udbud for at imødekomme skiftende kundebehov," forklarer Ljung. "I dag fokuserer vi mere på bæredygtighed og beskyttelse af miljøet."

DUX-produkternes komponentbaserede karakter og de materialer, der bruges til at fremstille dem, bidrager til denne idé om at passe på planeten ved at skabe et produkt, der modstår tidens tand. Sengebundene er f.eks. konstrueret af træ, der er fældet og hentet fra det nordlige Sverige, hvor iskolde vintre giver langsomt voksende, slidstærkt fyrretræ, mens svensk stål, hevea-latex og bomuld med højt trådtal bruges til de kontinuerlige spiralfjedre samt fyld og polstring af madrasserne.

Ud over det komfortniveau og den personlige tilpasning, hele DUX-serien byder på – fra lavprofilsengen DUX 1001 til den luksuriøse DUX Xclusive med den ekstra lændestøttejustering – har virksomheden arbejdet på prestigefyldte hotelprojekter, herunder Grand Hôtel Stockholm, samt boutique-ejendomme såsom The Audo i København og Pater Noster i hjemlandet Sverige, hvor gæsterne kan slappe af under stjernerne i en skræddersyet udendørs seng.

"Hotelsektoren er ekstremt vigtig for os, og vi er stolte af vores samarbejde," siger Head of Next Gen Kevin Slade, som fortæller, at koncernen for 14 år siden endda åbnede sit eget hotel i Malmø for at få en bedre forståelse af, hvad det vil sige at være aktør. I dag fungerer DUXIANA som en udrugningsmaskine for idéer, der hylder fortiden og samtidig rusker lidt op i fremtidens produkter, hvoraf nogle vil blive afsløret i udgave 106. Følg med!

Se artiklen her 

Relateret